Chai latté blog

Studené Chai latté v létě? Ale jistě!

Chai latté je coby horký kořeněný nápoj spojován často hlavně se zimním obdobím. Podzimní ponuré deštivé počasí či sněhová vánice za okny, čas jako stvořený pro šálek lahodného Chai e. Když pak na jaře začne hřát sluníčko a typické „zimní“ nápoje vystřídají studené limonády či koktejly, mnoho z nás si na Chai latté celé léto ani nevzpomene. A to je velká škoda! Vždyť co třeba ledové kávy, ty jsou také oblíbené. Pojďme se podívat na jednoduché recepty, jak si můžete vychutnat Chai latté i za studena.


Ledový čaj (Chai) s limetkou

Pijete rádi ledové čaje či třeba studenou filtrovanou kávu (např. Cold Brew)? A proč si takhle nepřipravit i váš oblíbený Chai? Výhodou tohoto receptu je, že si můžete připravit nejen jednu sklenici k okamžité konzumaci, ale můžete si „naložit“ ledový Chai do zásoby!

A jak na to? Chaiové směsi budete vždy muset rozmíchat v horkém (ne)mléce, aby se směs dobře rozpustila, to se nedá nic dělat. Zatímco v zimě ale doléváte další horké (ne)mléko, nyní bude postup jiný. Záleží jen na vás, jaký objem chcete připravit a také, jak intenzivní chuť směsi preferujete. My doporučujeme na sklenici o objemu 250–300 ml použít cca 15–20 gramů směsi rozpuštěné a dobře rozmíchané v zhruba 30–40 ml horkého (ne)mléka. Takto připravený základ nalejeme do (nejlépe vysoké rovné) sklenice, dolejeme studeným (ne)mlékem a samozřejmě doplníme kostkami ledu. Teploty se za chvilku vyrovnají, směs se zchladí a pro zvýraznění chutí se nemusíte bát ozdobit plátkem limetky, citronu nebo třeba snítkou máty. Pokud jste si připravili větší množství, můžete ledový Chai uchovat např. ve džbánku v lednici i na druhý den nebo pro návštěvu.

TIP: Připravili jste větší množství, než chcete/zvládnete vypít? A máte tvořítka na led? Co takhle je nenaplnit obyčejnou vodou, ale právě třeba studeným Chaiem? Takové ledy pak můžete použít do kávy, nebo třeba do drinku níže.



Dvoubarevné Chai latté se studeným (ne)mlékem

Ano, studené! Experimentujte s různými alternativami mléka, skvěle vynikne chuť např. ovesného, mandlového či kokosového nemléka. A jak dosáhnout „dvoubarevného“ efektu nápoje ve sklenici? Je to velmi jednoduché.

Chaiovou směs nejprve rozpustíme v horkém (ne)mléce (cca 15 g směsi na 30 g horkého (nem)mléka) a dobře rozmícháme. Doporučujeme nižší širší sklenici, ale samozřejmě záleží na vašich preferencích, co se týká poměru (ne)mléka a Chaie. Do sklenice vhoďte několik kostek ledu a nalijte (ne)mléko tak, aby byla sklenice plná zhruba do dvou třetin (kostky ledu přirozeně vyplavou nahoru). Následně co nejvíce zblízka a pomalu (!) nalejte rozvařenou Chaiovou směs přes kostku ledu. Díky rozdílným teplotám zůstane (ne)mléko dole a Chai nahoře a nápoj tak bude mít bílou a hnědou vrstvu, které se bez zamíchání nepropojí. Doporučujeme servírovat s lžičkou a brčkem.

TIP: Pokud chcete brčko vložit do sklenice, aniž byste jím porušili vrchní vrstvu a drink tak nechtěně zamíchali (třeba pokud ho servírujete návštěvě nebo se chcete pochlubit svým drinkem na Instagramu), umístěte brčko do sklenice ještě před tím, než přes kostku ledu nalijete horký Chai.



Chai latté jako milkshake: pěna, zmrzlina, skořice…

Máte-li k dispozici mixér (popř. ruční šlehač, zkrátka cokoliv, co dokáže „napěnit“), vzhůru k experimentům! Opět doporučujeme nejprve řádně rozmíchat požadované množství Chaiové směsi v horkém (ne)mléce, ať se vyhnete nerozpuštěným zrníčkům a kouskům prášku, které by mixér nemusel „trefit“ a zcela rozmělnit. Následně připravenou směs nalejeme do nádoby, v níž chceme mixovat, a přidáme potřebný objem (ne)mléka. Poměry opět závisí na vašich chuťových preferencích i na celkově připravovaném množství.

TIP: Nejoblíbenější ledovou variantou David Rio Chai latté je Toucan Mango s černým čajem, vanilkou, skořicí, kardamomem a přírodním aroma šťavnatého manga. Pro letní osvěžení prostě perfektní.

Pro fajnšmekry: Máte doma vanilkovou zmrzlinu? Přidejte do mixéru i jeden kopeček. Pak už jen zmáčkněte tlačítko a za pár vteřin budete mít lahodný, krémový a napěněný nápoj! Servírování se nebojte; brčko a vysoká sklenice, zdobení šlehačkou, posypání skořicí nebo barevnými posypkami? Záleží už jen na vás. Pokud jste fanoušek milkshaků, tuhle letní verzi Chai latté budete milovat.